Szukaj na tym blogu
poniedziałek, 17 sierpnia 2015
Sernik pistacjowy
Składniki:
( na tortownicę 21-23 cm)
spód:
1-2 paczki ciastek owsianych lub maślanych
50-80g masła roztopionego
masa serowa:
250g sera twarogowego półtłustego
1 serek mascarpone
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
350g pistacji prażonych
2 jaja
1 cukier wanilinowy
polewa:
1 biała czekolada
100ml śmietany kremówki
Wykonanie:
Ciastka( 1 lub 2 paczki, w zalezności jakiej grubości chcemy spód) pokruszyć, dodać stopione masło. Zblendować .Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę ciasteczkową. Schłodzić.
Pistacje zblendować , dodać mleko skondensowane, dalej pojedynczo jajka, sery i cukier wanilinowy. Zmiskować. Wyłożyć na spód. Piec w temp 150 stopni 60 minut.Ostudzić
Śmietanę podgrzać, roztopić w niej czekoladę. Polać wierzch i boki ciasta. Posypać rozdrobnionymi pistacjami.Schłodzić w lodówce.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz