Składniki:
spód:
195 g mąki orzechowej
2 łyżki stewii lub cukru pudru
115 g masła zimnego
2 łyżki zimnego mleka
1 żółtko
Ciasto zagnieść, zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Formę na tarte wysmarować tłuszczem i posypać kaszką , krupczatką lub bułką tartą. Wylepić formę ( spód i boki) . Podpiec 15 minut w temp.180 stopni.
warstwa jagodowa:
250 g jagód+ 0,5 szkl stewii lub cukru
5 jaj
1 łyżka budyniu waniliowego lub maki ziemniaczanej
200ml śmietany kremówki
sok z połowy cytryny
Jagody podgrzać z cukrem w garnuszku. Zmiksować blenderem. dodać pozostałe składniki. zmiksować. Wylać masę na podpieczony spód i piec jeszcze 30 minut.
200ml śmietany 30% ubić z fixem na sztywno. Wyłożyć i wyrównać na masie jagodowej. Na wierzchu ułozyc beziki. Posypać jagodami i startą skórką z limonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz