Szukaj na tym blogu

niedziela, 30 sierpnia 2015

Rolada orzechowa z mascarpone i czarną porzeczką

Składniki na biszkopt:
5 jaj
3/4 szkl stewii lub cukru
3/4 szkl mąki orzechowej
1/3 szkl maki ziemniaczanej lub budyniu wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jaja ubić z cukrem. Składniki suche wymieszać i przesiane stopniowo dodawac do jaj, mieszając delikatnie łyżką. Wylać na dużą blachę z piekarnika wyłożona papierem do pieczenia. Piec 10-12 minut w temp175 stopni. Wyłożyć biszkopt. Obrócić blachę na ręcznik kuchenny. Delikatnie ściągnąć  papier. Zwinac ciasto w roladę z pomoca ręcznika. Odstawić do wystygnięcia.


"środek" rolady:
2 serki mascarpone
0,5 szkl stewii lub cukru pudru
2 fix śmietana
Wszystko razem mieszamy mikserem.. Rozwijamy roladę. Smarujemy na całości równo mascarpone, posypujemy czarnymi porzeczkami i delikatnie ponownie zwijamy w roladę. Posypać cukrem pudrem. Schłodzić w lodówce.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz