25 dkg drożdży
1 szkl mleka
100g masła stopionego
1 cukier wanilinowy (16g)
3 szkl mąki pszennej
1/2 szkl cukru
2 żółtka+ jajo do posmarowania
kruszonka:
4 łyżki mąki, 2 łyżki cukru, 2 łyżki masła
Wykonanie:
Z drożdży+ 1 łyżka cukru+ 0,5 szkl ciepłego mleka zrobić zaczyn. W misce przygotwać mąkę+ cukier+cukier wanilinowy, 2 żółtka+ stopiony przestudzony tłuszcz, podgrzane resztę mleka. dodać wyrośnięty zaczyn i wyrobić ciasto. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Ciasta wystarczy na 2 chałki. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 cześci. Za każdej cześci uformować 4 równej grubości i długości paski. Zapleść chałeczkę. Tego nauczyłam się stąd: ;;))
https://www.youtube.com/watch?v=yhkZC1uVuj4
Następnie posmarować chałki jajkiem i posypać przygotowaną kruszonką. Piec 25-30 minut w temp 170 stopni.
Następnym razem doczeka lepszego zdjęcia;)))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz