Szukaj na tym blogu
piątek, 4 marca 2016
Ciasto miodowe z kremem z kaszki manny
Składniki:
( tortownica 23 cm)
ciasto:
3 szkl mąki orkiszowej
1 szkl mąki pszennej
2 jaja
2/3 szkl cukru lub ksylitolu
200g masła
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masło zmiksować z cukrem, dodać jaja, miód. Następnię mąki wymieszać z sodą i stopniowo dodawać cały czas miksując. Podzielić ciasto na 3 cześci. Tortownicę wyłozyc papierem do pieczenia, wygnieść równo ciasto. Piec 15 minut w temp.170 stopni.
krem:
0,5 l mleka zagotować z 0,5 szkl cukru pudru i cukrem wanilinowym. Gdy się zagotuje dodać 5 łyżek kaszki manny błyskawicznej. Ostudzić. Zmiksować 100g miękkiego masła, dodawac po łyżce kaszki cały czas wolno miksując. Przełozyc ciasto kremem. Na ostatniej wierzchniej warstwie kremu zrobic polewę czekoladową ( 1 gorzką czekoladę wymieszać w garnuszku z 4-5 łyżkami mleka) Polac ciasto.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz