Szukaj na tym blogu

środa, 13 lipca 2016

Tort bezowy Dacquoise( Dakłas) z daktylami i orzechami

Składniki:
( na 2  blaty bezowe)
6 białek
300g drobnego cukru
2 łyżki brązowego cukru
8 daktyli drobno pokrojonych
szczypta soli
1 łyżka soku z cytryny

nadzienie:
1 serek mascarpone
250 ml śmietany 30-36%
2 łyżki cukru
150 g masy kajmakowej
0,5 szkl pokrojonych orzechów włoskich
kilkanaście pokrojonych daktyli

capucino lub kakao i c.puder do posypania










Wykonanie:

Białka ubić ze szczyptą soli. W miarę ubijania dodać cukry i ubić na sztywną pianę. Z papieru do pieczenia wyciąć 2 koła średnicy ok. 20-23 cm. Wyłożyć na blasze/ blaszkach . rozłożyć mase białkową po równo na 1 i 2 koło. Włozyc do nagrzanego piekarnika na 5 minut w temp. 180 stopni,
a następnie suszyć beze 90 minut w temp 120-140 stopni. Pozostawić do ostygnięcia i wysuszenia najlepiej na całą noc.
Mascarpone wymieszać mikserem na wolnych obrotach z masą kajmakowa. Śmietanę ubić z cukrem. Połączyć z mascarpone. Wymieszać delikatnie z bakaliami.Przełożyć blaty bezowe. Wierzch posypać kakao lub pudrem oraz orzechami i daktylami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz