Szukaj na tym blogu
sobota, 23 lipca 2016
Tarta z kremem cytrynowo bazyliowym
Składniki:
ciasto:
125 g maki
1 żółtko
90 g cukru pudru
szczypta soli
60 g masła
1 łyżka kakao
krem:
100 ml śmietany 30%
1 serek mascarpone (250g)
2 fix śmietana
3 łyzki cukru pudru
skórka otarta z 1 cytryny+ sok
20-30 listków bazylii
maliny
Wykonanie:
Składniki na ciasto zagnieść w kulę i wstawić do lodówki na 30 min. Wysmarować tłuszczem blaszkę do tarty( ja użyłam podłużnej 30x11cm).Wykleić blaszkę cienko ciastem , spód i brzegi na całej wysokości. Piec w temp.180 stopni 15-20 min.
Liście bazylii opłukać, posypać łyżką cukru , dodać 3=4 łyżki wody i przez chwilę mieszając gotować. Śmietanę ubić na sztywno z 2 łyżkami pudru, dodać mascarpone i sok oraz skórkę z cytryny.Wlać syrop z bazyli. Wrzucić fixy i jeszcze przez chwilę ubijać. Można dodać również liściebazyli i rozdrobnić je w kremie za pomocą blendera. Krem wyłożyć na ostudzone ciasto i równo rozsmarować. Przybrać malinami ( dobrze poukładać w paski, by ułatwić krojenie) Tartę przechowywać w lodówce. Po nocy ciasto miięknie i jest baaardzo smaczne;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz