Składniki:
( 5,6 porcji)
ok.800 g łopatki wieprzowej
kilkanaście suszonych grzybów
ćwiartke małej dyni pokrojonej w większa kostkę
0,5 l bulionu
1/2 szkl białego wina
sól, pieprz, tymianek
zielona pietruszka
1 cebula
3 ząbki czosnku
olej, margaryna
śmietana
Wykonanie:
Cebulę drobno pokroić zeszklic na oliwie. Dodać pokrojone w kostkę mięso i smażyć do zbrązowienia.Przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem. Wlać wino i dusić przez chwilę. Dolać bulion i dusić ok. 1h 10 minut. Wrzucić grzyby i dalej dusić ok.10 minut. Na końcu dodać dynię i chwilę jeszcze gotować. Można zagęścić sos mąką lub zabielić śmietaną. Przy podaniu posypać zielona pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz