Szukaj na tym blogu
poniedziałek, 24 października 2016
Słonecznikowiec
biszkopt:
4 jaja
150 g cukru
2 budynie waniliowe
1 łyżka kakao
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka ubić z cukrem. Białka ubić osobno na sztywną pianę. Do żółtek wrzucić składniki sypkie i pianę i razem krótko zmiksować. Tortownicę wysmarować tłuszczem, posypać kaszką lub krupczatką. Wlać ciasto i piec 15minut w temp 180 stopni.
prażony słonecznik:
300g łuskanego słonecznika
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
W rondelku roztopić masło z cukrem. Wsypać słonecznik. Razem wymieszać. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.Cienko i równo rozłożyć słonecznik i piec tak długo aż się zezłoci. Po ostudzeniu złożyć papier ze słonecznikiem i skruszyć za pomoca wałka lub tłuczka.
masa kajmakowa:
puszka masy kajmakowej
60g masła
Masło utrzeć mikserem, dodawać po łyżce masy kajmakowej cały czas miksując. Dodać połowę skruszonego słonecznika.
Biszkopt przeciąć na dwie równe części. Masą ze słonecznikiem przełożyć biszkopt. Wierzch i boki również posmarować masą.Posypać pozostałym słonecznikiem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz