Składniki:
3 buraki średniej wielkości upieczone w piekarniku
1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
garść nasion słonecznika i sezamu
sól, pieprz
mąka gryczana
3 ząbki czosnku
1 mała cebula czerwona
Wykonanie:
Upieczone buraki zetrzeć na grubych oczkach, dodać ugotowaną kaszę jaglaną, pokrojoną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Nasiona słonecznika i sezamu uprażyć chwilę na suchej patelni i wsypać do masy buraczano- kaszowej. Przyprawić, dodać mąki gryczanej lub innej do sklejenia składników (nie potrzeba wiele). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia . Formować kotleciki, układać na blasze. Piec 20 inut w temp.180 stopni.
Przesmaczna alternatywa do mielonych klopsów. Świetnie smakowo komponuje się z koktajlem ze szpinaku, gruszki i wody mineralnej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz