Składniki:
3 jaja ( osobno białka i żółtka)
3 łyżki miodu
2 łyżki oleju kokosowego lub zwykłego
10 łyżek mąki pełnoziarnistej pszennej
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 łyżka ciemnego kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szkl mleka
kilka łyżek powideł śliwkowych
tabliczka czekolady mlecznej
kilka suszonych owoców
Wykonanie:
Białka ubijamy ze szczyptą soli i odstawiamy. Miód podgrzewamy z olejem i studzimy.. Do miski wkładamy wszystkie pozostałe składniki : żółtka, mąkę, budyń, proszek, kakao, przyprawę do piernika i mleko oraz mieszankę miodu z olejem. Mieszamy/ miksujemy. Na koniec dodajemy piane i jeszcze raz mieszamy. Masę przekładamy do keksówki ( 24cm) wyłożonej papierem . Pieczemy 35 minut w 180stopniach lub do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz