Składniki:
spód:
krakersy lub inne ciastka maślane ( u mnie ciastka maślane + 100 g mąki orzechowej)
120 g masła stopionego
masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego
1 budyń waniliowy + 2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szkl cukru pudru
5 jajek
150 g suszonych śliwek
300ml mleka kokosowego ( resztę z puszki zostawić do polewy)
polewa:
1 tabliczka czekolady mlecznej
reszta mleka kokosowego
kilka śliwek do przybrania
Wykonanie:
Ciastka pokruszyć, dodać mąkę i stopione masło. Zblendować. Spód tortownicy ( 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę ciasteczkową i przygnieść. Wstawić do lodówki.
Do miski wlożyć ser, dodać mąkę, budyń, puder. Zmiksować szybko do połączenia składników. Dodawać po jednym jaju i krótko miksować. Na koniec dodać mleko kokosowe i pokrojone suszone śliwki. Wyłożyć mase serową na spód. Sernik piec 20 minut w temp. 175 stopni i 60-70 minut w temp.120 stopni lub dłużej ( wszystko zależy od rodzaju sera)
Po ostudzeniu całonocnym zrobić polewę: Czekoladę połamać na kosteczki i wrzucić do wrzącego mleka kokosowego. Wyłaczyć. Pozostawić 2-3 minuty i zamieszać. Wylać na sernik, równo rozsmarować po wierzchu i przybrać śliwkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz