Szukaj na tym blogu
poniedziałek, 9 kwietnia 2018
Ciasto wytrawne z parmezanem, szynką i oliwkami.
Składniki:
250 g mąki pszennej
4 jaja
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150 ml oliwy
200ml białego wina
100g sera ( parmezan, grana padano lub mieszany)
100 g oliwek zielonych
150 g szynki gotowanej
Wykonanie:
Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia. Dodać wino i jaja. Zmiksować do połaćzenia, by nie było grudek. Cienkim strumieniem dodawać oliwę cały czas miksując. Wrzucić ser, szynkę pokrojona w paseczki i 3/4 oliwek pokrojonych w paski lub połówki. Wlać ciasto do keksówki. Posypać wierzch pozostałymi oliwkami. PIec 50-55 min w temp.180 stopni do suchego patyczka.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz