Składniki:
karmel:
1/2 szkl cukru
1/3 szkl wody
70 g masła 1 łyżeczka soli
1/3 szkl śmietany kremówki
+ dodatkowo 0,5 szkl wody po zrobieniu karmelu ( tak tylko w przypadku lodów)
1 puszka mleku skondensowanego niesłodzonego
250 ml śmietany kremówki
0,5 szkl mleka
Wykonanie:
Przygotowanie karmelu:
W garnuszku z grubym dnem rozpuścić cukier z wodą mieszając rózgą kuchenną. Dodać masło i kilka minut mieszać energicznie,aż zacznie się robić karmel i nabierze bursztynowego koloru. Wlać śmietanę, dodać sól i energicznie zamieszać przez 10 sekund. Ściągnąć z palnika i całkowicie ostudzić. Gdyby po przestudzeniu karmel okazał się za gęsty i zbity można dodać wody i zamieszać raz jeszcze na ciepło.
WAŻNE:
DO UBIJANIA LODÓW KARMEL MUSI BYĆ OSTUDZONY.
Przygotowanie lodów:
Kremówkę ubić, dodać mleka. Strugami dodawać karmel i cały czas miksować. Na koniec można dodać całe lub rozdrobnione orzeszki ziemne. Zamrozić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz