Szukaj na tym blogu

czwartek, 12 kwietnia 2018

Lody domowe słony karmel














Składniki:

karmel:

1/2 szkl cukru
1/3 szkl wody
70 g masła 1 łyżeczka soli
1/3 szkl śmietany kremówki

+ dodatkowo 0,5 szkl wody po zrobieniu karmelu ( tak tylko w przypadku lodów)

1 puszka mleku skondensowanego niesłodzonego
250 ml śmietany kremówki
0,5 szkl mleka

Wykonanie:

Przygotowanie karmelu:

W garnuszku z grubym dnem rozpuścić cukier z wodą mieszając rózgą kuchenną. Dodać masło i kilka minut mieszać energicznie,aż zacznie się robić karmel i nabierze bursztynowego koloru. Wlać śmietanę, dodać sól i energicznie zamieszać przez 10 sekund. Ściągnąć z palnika i całkowicie ostudzić. Gdyby po przestudzeniu karmel okazał się za gęsty i zbity można dodać wody i zamieszać raz jeszcze na ciepło.
WAŻNE:
 DO UBIJANIA  LODÓW KARMEL MUSI BYĆ OSTUDZONY.

Przygotowanie lodów:

Kremówkę ubić, dodać mleka. Strugami dodawać karmel i cały czas miksować. Na koniec można dodać całe lub rozdrobnione orzeszki ziemne. Zamrozić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz