Szukaj na tym blogu
poniedziałek, 9 kwietnia 2018
Sernik orzechowy z gruszkami
Składniki:
spód: ( może być, nie musi)
na tortownicę 24 cm
2 paczki ciastek owsianych
100 g masła
Ciastka pokruszyć, dodać stopione masło i razem zblendować. Masą ciasteczkową wykleić dno tortownicy wyłożone papierem do pieczenia.
Masa serowa:
700g twarogu sernikowego
1 mascarpone
4 jaja
1 szkl cukru
1 budyń waniliowy
100g zmielonych orzechów ziemnych
2 dojrzałe gruszki
Wszystkie składniki oprócz gruszek i orzechów zmiksować przez 25-30 sekund tylko do połączenia składników. Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Razem z orzechami połączyć z serem i zamieszać łyżką. Wylać na masę ciasteczkową i piec 70 minut w temp.150 stopni.
dodatkowo:
ok.150- 200ml smietany kremówki
2 łyżki pudru
fix śmietana
2 łyżki kajmaku
Śmietanę ubić z pudrem i fixem. Posmarować przestudzony wierzch sernika. Kajmak rozmieszać z łyżka gorącej wody. Łyżka porolać esy floresy po śmietanie;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz