Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 9 kwietnia 2018

Sernik orzechowy z gruszkami





Składniki:

spód: ( może być, nie musi)

na tortownicę 24 cm

2 paczki ciastek owsianych
100 g masła

Ciastka pokruszyć, dodać stopione masło i razem zblendować. Masą ciasteczkową wykleić dno tortownicy wyłożone papierem do pieczenia.

Masa serowa:

700g twarogu sernikowego
1 mascarpone
4 jaja
1 szkl cukru
1 budyń waniliowy
100g zmielonych orzechów ziemnych
2 dojrzałe gruszki

Wszystkie składniki oprócz gruszek i orzechów zmiksować przez 25-30 sekund tylko do połączenia składników. Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Razem z orzechami połączyć  z serem i zamieszać łyżką. Wylać na masę ciasteczkową i piec 70 minut w temp.150 stopni.

dodatkowo:

ok.150- 200ml smietany kremówki
2 łyżki pudru
fix śmietana
2 łyżki kajmaku

Śmietanę ubić z pudrem i fixem. Posmarować przestudzony wierzch sernika. Kajmak rozmieszać z łyżka gorącej wody. Łyżka porolać esy floresy po śmietanie;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz