Szukaj na tym blogu
niedziela, 18 listopada 2018
Ciastka dyniowe z płatkami owsianymi i żurawiną
Składniki:
( na 20-22 sztuki)
220 g płatków owsianych 9 ja użyłam górskich)
100 g mąki pszennej lub 150 g mąki owsianej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
120 g jasnego brążowego cukru
120 g stopionego masła
150 g puree z dyni
1 żółtko
80 suszonej żurawiny
Wykonanie:
W naczyniu umieścic 6 pierwszych składników i zamieszać. Dodać pozostałe składniki i zamieszać łyżką. Odstawić na 15 minut do nasiąknięcia płatków. Po tym czasie sprawdzić konsystencje ciasta. Jeśli będzie za suche dodać 2-3 łyżki puree, jeśli zbyt mokre poczekać jeszcze dłużej lub dosypać 2-3 łyżki płatków. Po tym czasie z ciasta formować kulki i rozpłaszczać układając na blasze na papierze do pieczenia. Piec w temp. 175 ok. 15-17 minut. Można po wystygnięciu polukrować ciasteczka cynamonowym lukrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz