Szukaj na tym blogu

sobota, 24 listopada 2018

Sformato czyli włoki suflet z kalafiora









Składniki:

duży kalafior pozbawiony liści
pęczek świeżej szałwi lub suszona
czerwona cebula
sól, pieprz
mąka 8 dkg
600-700 ml mleka roślinnego
5 dkg parmezanu
2 łyżeczki musztardy diżońskiej
5 jaj
jarmuż orzeszki pini lub pelany
łyżeczka cukru
szczypta słodkiej papryki
olej, masło do formy

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kalafior dzie;imy na różyczki i układamy w jednej warstwie na blaszce. Skrapiamy olejem i posypujemy posiekaną szałwią. Oprószamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika na 50 mint. Kalafior może sie lekko skarmelizować.
Drobno pokrojona cebulę dusimy do miękkości na maśle. Dodajemy mąke i dokładnie mieszamy. Stopniowo wlewamy mleko ubijając aż powstanie sos. doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut do uzyskania kremowej konsystencji. Mieszając dodajemy musztardę, parmezan, sól i pieprz. Zdejmujemy z ognia.
Gdy kalafior sie upiecze chwilę studzimy i dzielimy na 1-1,5 cm kawałki. Jajka ubijamy z sosem serowym i delikatnie łączymy z kalafiorem. wylewamy mase do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 45 minut.
W naczyniu mieszamy jarmuż z oliwą, solą, pieprzem, papryka. Rozkładamy na blaszce na papierze do pieczenia. Pieczemy 6-8 minut.
Piniole lub pokrojone pekany karmelizujemy na patelni w łyżce masła z łyżką cukru.
Jarmuż i orzeszki układamy na wierzchu sformato. Kroimy jak tort.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz