Składniki:
200g gorzkiej czekolady
200 g masła
5 jaj
350 g cukru
110 g mąki pszennej
500 g twarogu sernikowego
cukier wanilinowy
pół paczki mrozonych wiśni
Wykonanie:
Blaszkę lub tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.Masło z cukrem ( 200g) utrzeć do otrzymania jasnej, maślanej masy.Dodać po kolei 3 jajka, miksując po każdym.Wlać roztopiona czekoladę. Dodać mąkę i wymieszać delikatnie szpatułką. 3/4 masy wylać na tortownicę/blaszkę. W drugim naczyniu zmiksować twaróg, resztę (150 g ) cukru, cukier anilinowy i 2 jaja. zmiksować tylko do połaczenia. Wylać na masę czekoladową. Na wierzch wylać resztę odłożonej masy czekoladowej. Można patyczkiem zrobić esy floresy. ułożyc wiśnie lekko wciskając. Piec 35-40 minut w temperaturze 170stopni. Można zrobić polewę czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz