Szukaj na tym blogu

niedziela, 24 listopada 2019

Tarta cytrynowa z limoncello, śliwkami i migdałami






Składniki:

na ciasto kruche:

200 g mąki pszennej
90 masła lub margaryny zimnej i pokrojonej w kostkę
30 g smalcu zimnego i pokrojonego w kostkę
60 cukru pudru
szczypta soli
2-3 łyżki zimnej wody

nadzienie:

sok i skórka otarta z 2 cytryn
4 łyżki kremówki
100 g zmielonych migdałów
4-5 dużych jaj
100g stopionego masła
8 łyżek likieru limoncello
200 g drobnego cukru do wypieków
5 śliwek odpestkowanych i pokrojonych w kostkę

Wykonanie:

Mąkę przesiać, dodać masło i smalec i szybko posiekać nożem. Gdy ciasto będzie przypomninać kruszonkę, dodać puder, sól i wodę. Szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę i wstawić do lodówki na 30 minut. Forme na tartę wysmarować masłem, posypać krupczatką. Wykleić ciastem dno i brzegi. Przydusić dno ryżem lub fasolą i podpiec 15 min w temp. 180 stopni.

Przygotować nadzienie: Sok i skórke z cytryny połączyć z jajami, migdałami, stopionym masłem, cukrem, kremówka i zamieszac rożga do połączenia składników. Na końcu dodać likier i zamieszać. Wylać na ciasto ( może być gorący, podpieczony spód). Wsypać równomiernie po całości pokrojone śliwki i piec 25 minut w temp. 180 stopni do ścięcia masy. Posypać pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz