1 mały lub 3/4 wiekszego batata
1 mała marchew
1 pietruszka
1szkl mrożonego zielonego groszku
1 ząbek czosnku
1-1,5 cm startego świeżego imbiru
1 większa cebula
1 czerwona papryka
1 puszka pomidorów krojonych
3/4 szkl czerwonej soczewicy
przyprawy: papryka słodka, curry, sól, suszone pomidory, oregano
ryż ( kolor wg uznania)
prażony sezam
olej
Wykonanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz starty imbir.Dodać przyprawy i zamieszać na ogniu 1 minutę.Batata, marchew, pietruszkę obrać i pokroić w większa kostkę. Paprykę pokroić w kosteczkę. Wszystkie te warzywa wrzucić na patelnię do cebuli i przypraw. Dusić mieszając ok. 5-7 minut. Dodać puszkę pomidorów i soczewicę. Dolać 3 szkl wody i gotować do miękkości warzyw ok.25 minut. Można dodać do smaku kostkę bulionu wegańskiego. Gdy warzywa zmiękną i woda odparuje gulasz jest wystarczająco gęsty i gotowy do podania.Nie ma potrzeby zagęszczania. W razie, gdy woda Podawać z ryżem posypanym uprażonym sezamem i zielona pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz