Szukaj na tym blogu

niedziela, 17 maja 2020

Chleb pszenno razowy z pokrzywą






Składniki:

300 g mąki pszennej
200 g mąki pszennej razowej
10 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka miodu
1,5 łyżeczki soli
50 ml oliwy
300ml letniej wody
pęczek pokrzywy

Wykonanie:

Do miski wkrusz drożdże , dodaj 2 łyżki mąki, łyżeczkę cukru i połowę czyli 150 ml ciepłej wody. Zamieszaj, odstaw rozczyn do wyrośnięcia pod przykryciem. Gdy rozczyn wyrośnie połącz z pozostałymi składnikami i wyrabiaj ciasto przez kilka minut. Odstaw pod przykryciem na około godzinę. Po tym czasie pokrzywę drobno pokrój , dodaj do ciasta. . Naczynie żaroodporne ( może być też keksówka) wyłóż papierem do pieczenia . Uformuj chleb i przełóż do naczynia. Można wierzch przybrać całymi liśćmi pokrzywy. Piec 10 minut w temp.250 stopni, następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec 25-30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz