Szukaj na tym blogu

wtorek, 5 maja 2020

Drożdżówki szarlotkowe i z jagodami





Składniki:

300g mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 szkl mleka, może być roślinne
25 dkg świeżych drożdży
2 łyżki oleju

nadzienie:
jagody ( użyłam mrożonych)
2 jabłka
1 łyżka cukru pudru
cynamon

kruszonka:
ok. 60 g masła lub margaryny
6 łyżek mąki pszennej lub krupczatki
6 łyżek cukru pudru


Wykonanie:

Drożdże rozkruszyć, dodać cukier, 2 łyżki mąki i całą szklankę ciepłego mleka. Dobrze wymieszać i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać olej, wyrosnięty zaczyn i wyrabiać ciasto ok. 5 minut. Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. w tym czasie przygotować nadzienie szarlotkowe i kruszonkę. Jabłka umyć, obrać. pokroić w kosteczkę. wrzucić do rondelka, zasypać cukrem, dodać cynamon i mieszając uprażyć przez 2-3 minuty.
Kruszonka: masło stopić. W misce wymieszać mąke z cukrem, dodać stopiony tłuszcz i ręką zagnieść kruszonkę. Gdy cisto wyrośnie ciasto podzielić na 8 równych cześci. Formować drożdżówki układając je na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Na 4 drożdżówki ułożyłam jagody, na drugie cztery jabłuszka lekko dociskając farsz. Posypac kruszonką, też wciskając w owoce. Piec w temp. 180 stopni 20-25 minut.Posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz