Szukaj na tym blogu

niedziela, 17 maja 2020

Deser czekoladowo - owocowy









Składniki:

1 litr mleka roślinnego
czekolada gorzka 100g
czekolada mleczna 50g
czekolada biała 50 g
6 łyżeczek żelatyny
1 łyżka kakao
ok. 200 g mrożonych jagód
borówki, maliny
mięta

Wykonanie:

0,5 litra mleka podgrzać do rozpuszczenia z cala gorzka czekoladą i połowa tabliczki mlecznej. dodać łyżke kakao i zamieszać. Wrzucić 3 łyżeczki żelatyny. Zamieszać rózga do rozpuszczenia. Przestudzone wlewać do szklanek, pucharków na desery. Można prosto bez kombinowania. Ja ustawiłam w keksówce pod kątem opierając o rant. Wstawić do lodówki do stężenia. Drugie 0, 5 litra mleka podgrzać z białą czekolada i jagodami. Zblendować. Do podgrzanej masy dodac 3 łyżeczki żelatyny. Wyciagnąć pucharki , ustawić na prosto. Przestudzoną jagodową masę wlać do wyrównania. Schować spowrotem do lodówki do stężenia. Przed podaniem dodać owoce i przybrać mięta i pokruszona czekoladą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz