Szukaj na tym blogu

wtorek, 5 maja 2020

Drożdżówki z serem







Składniki:

50 g drożdży
1 szkl ciepłego mleka
500 g mąki pszennej
1 łyżka cukru
40 g cukru pudru
100 g roztopionego masła
1 jajko + 1 jajko do posmarowania


ser biały 1,5 kostki ( ok 350-400g)
cukier wanilinowy
2 żółtka

lukier:

0, 5 szkl cukru pudru
1,5 łyżki wrzątku
skórka starta z bio limonki


Wykonanie:

Do miski rozkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i pół szkl ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Ser wymieszać z żółtkami i cukrem wanilinowym. Gdy zaczyn wyrośnie łączymy go z resztą składników, pozostałe mleka też ma być ciepłe ( nie gorące), tłuszcz stopiony i przestudzony. Wyrabiamy ciasto kilka minut. Odstawiamy do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na środku obficie wykładamy i rozsmarowujemy ser. Przykrywamy boki w stronę środka prostokąta. Następnie jeden bok prostokąta nakrywamy na drugi. Nożem kroimy nasz prostokąt na kawałki. Każdy wycinek zwijamy dwukrotnie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Opcjonalnie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temp. 180 stopni 25-30 minut. Delikatnie lukrujemy. Ja do lukru dodaję trochę startej skórki z wyszorowanej i sparzonej bio limonki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz