Szukaj na tym blogu

czwartek, 28 maja 2020

Malinowa chmurka







Składniki i wykonanie:

ciasto kruche:

100 g masła
3żółtka
30 g cukru pudru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
150 g mąki pszennej

Wszystkie składniki schłodzone szybko zagnieść i schować do lodówki na godzinę. Blache wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wygnieść kruche ciasto na spód i podpiec 15 minut w temp.190 stopni.

beza:

3 białka w temperaturze pokojowej
150 g drobnego cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Bezę można tak jak i ciasto kruche upiec dzień wczesniej.
Białka ubić na sztywną pianę w szklanyej misce, stopniowo dodając cukier. Na koniec dodać mąkę. Blaszę wielkości tej w której piekliśmy ciasto odwrócić do góry dnem. Położyć papier do pieczenia na całości. Wyłożyć bezę równomiernie rozsmarowując. Piec godzinę w temp.140 stopni

galaretka z malinami:

ok. 600 g malin świezych lub mrożonych
3 galaretki malinowe
3 szkl gorącej wody

Zagotować 3 szkl wody, dodać 3 galaretki i zamieszac do rozpuszczenia. Gdy przestygnie połączyć z malinami ( z mrożonymi szybciej zacznie tężeć). Tężejąca galaretkę wylać na kruchy spód. Wstawić do lodówki do całkowietego stężenia.

krem śmietankowy z wanilią:

500ml śmietany kremówki 30%-36% schłodzonej
250 g serka mascarpone schłodzonego
3 łyżki cukru pudru
mały cukier wanilinowy
dodaję jeszcze 2 fix śmietana

Wszystkie składniki umieścić w misce i ubić na krem. Krem rozprowadzić równo po galaretce. Przykryć bezą. Przechowywać w lodówce.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz