Szukaj na tym blogu

niedziela, 29 lipca 2012

Chłodnik litewski

SKŁADNIKI:
  1 botwinka
  1 średniej wielkości burak
  1 śmietana 18% ( 250ml)
  2 kefiry
  pół cytryny
  pęczek rzodkiewki
  5 świeżych ogórków
  sól, pieprz, cukier, sok z cytryny

WYKONANIE:
 Liście botwinki drobno pokroić. Buraka zetrzeć na dużych oczkach. Całość wrzucić do garnka, osolić , zalać wodą i gotować ok.15-20 min. Odstawić do wystygnięcia. Ogórki obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Rzodkiewkę pokroić w drobną kostkę. Do wywaru z  botwinką wlać śmietanę, kefiry, dodać ogórki, rzodkiewkę, sól, pieprz, sok z połowy cytryny i cukier. Zamieszać i wstawić do lodówki. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz