Lato i moc czerwonych malin sprawiły, że przyszła mi chęć na cudownie apetyczną, kruchą, kremową, słodką tartę malinową z mascarpone.
SKŁADNIKI:
1,5 szkl krupczatki
3/4 szkl mąki tortowej
2jaja
3,4 szkl kostki masła
Ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na godzinę.
1 biała czekolada
1 opakowanie sera mascarpone 250g
1 śmietana 30% (200ml)
0,5 szkl cukru pudru
WYKONANIE:
Czekoladę rozpuścić na parze. Gdy ostygnie dodać 2 łyżki serka mascarpone i wstawić do lodówki. Kremówkę ubić z cukrem i wymieszać z pozostałym serem. Na wystudzone kruche ciasto wyłożyć najpierw masę czekoladową, a następnie serowo- śmietanową. Na wierzch ułożyć maliny. Najlepiej smakuje po dłuższym pobycie w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz