Szukaj na tym blogu

środa, 25 lipca 2012

Ciasto imbirowe z gruszkami

SKŁADNIKI:

175 g mąki pszennej
175 g cukru
200g masła
3 gruszki
3 jaja
1 łyżka startego świeżego imbiru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
brązowy cukier do posypania



WYKONANIE:

Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier, proszek do pieczenia, sodę, starty imbir, roztrzepane całe jajka, 175 g masła w kawałkach. Zmiksować do połączenia składników. Na wysmarowaną tłuszczem tortownicę wyłożyć ciasto. Ułożyć cienkie plasterki gruszek. Posypać brązowym cukrem i wiórkami pozostałego masła. Piec w temp.180 st. 35-40min. Można podawać na ciepło z lodami lub sosem waniliowym:)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz