Składniki:
( na tortownicę 23 cm)
spód:
80 g masła
2 paczki ciastek owsianych
masa serowa:
500g sera twarogowego
200ml śmietany 30%
0,5 szkl cukru
1 cukier wanilinowy
3 jaja
3 łyżki mąki
garść żurawiny
mus wiśniowy:
ok.100-150 ml śmietany 30-36%
200g mrożonych wiśni bez pestek
0,5 szkl cukru
3 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Ciastka pokruszyć, dodac masło ( w razie potrzeby może być więcej). Zmiksować blenderem. Tortownicę na dnie wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę ciasteczkową. Przygnieść łyżką i wurównać. Wstawić do lodówki. Jaja ubić z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać pokruszony ser dalej miksując. Wlać śmietanę , wsypać mąkę. Na koniec wrzucić sparzoną wcześniej żurawinę.Wylac na spód ciasteczkowy. Formę owinąć od spodu i po bokach podwójnie folia aluminiową. Na blachę lub inne większe naczynie żaroodporne wlać wodę. Wstawić tortownicę do wody. Piec w piekarniku w kąpieli wodnej przez ok.45-50 min.w temperaturze 150 stopni.
Wiśnie rozmrozić, posypac cukrem, zmiksowac blenderem. Śmietanę ubić na sztywno . Powoli dodawać łyzkami wiśnie cały czas miksująć. Na koniec dodać namoczoną, rozpuszczoną żelatynę i zmiksować. Wylać na wystudzoną masę serową. Schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz