Składniki:
1 szkl kaszy jaglanej
5 łyżek mąki gryczanej
2 gruszki
3/4 szkl mleka migdałowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki sody
olej kokosowy
cynamon
syrop z agawy
owoce do przybrania
Wykonanie:
Kaszę opłukać na sicie, przelać wrzątkiem. Na 1 szkl kaszy dodać 2 szkl wody, szczyptę soli.Zagotować, zmniejszyć ogień i pozostawić tak do 20 minut, az kasza wchłonie wodę.
Gruszki obrać, pokroić na drobne kawałki, dodać mleka migdałowego i zblendować. Do tego dodać szkl ugotowanej, chłodnej kaszyi zblendować ( po ugotowaniu kaszy było więcej, ale rozłozyłam to na 2 razy). Wrzucić mąki i zamieszać. Odstawić na 5 minut. Na patelni rogrzac olej kokosowy i smażyć placuszki po ok.2-3 minuty z każdej strony. Polać syropem z agawi i posypać cynamonem. Można tez musem owocowym czy całymi owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz