Szukaj na tym blogu

niedziela, 14 czerwca 2015

Sushi



Gotowanie ryżu:
Szklanka ugotowanego ryżu wystarczyła mi na 5 rolek.
Ale po kolei:
Ryż do sushi 1 szklankę przepłukać na sicie, zalać wodą , zamieszać. Czynność tę powtórzyć 3 krotnie, po czym zalać ryż zimna wodą i moczyć 20 minut. Odcedzić. Wsypać ryż do garnka zalać 1 1/3 szkl wody. Wszystko zależy od wielkości garnka. Wody ma być ok cm nad ryżem. Zagotować. Gdy się zagotuje , zmiejszyć gaz do najmniejszego płomienia i gotwać 12 minut. Po tym czasie wyłączyć palnik i pozostawić bez odkrywania jeszcze przez 12 minut.. wyrzucić ryz do miski. Zrobić zaprawę do ryżu: 3 łyżki octu ryżowego+ łyżka cukru+ łyżeczka soli. wymieszać z ryżem. Gdy ostygnie jest gotowy do lepienia sushi;)

Pozostałe składniki:
nori
łosoś wędzony
łosoś surowy
avokado
ogórek długi świeży
serek philadelphia
sałata
marynowane grzybki mun
sezam prażony
sos sojowy
imbir


Wypełnianie sushi wg twórczości własnej .






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz