Szukaj na tym blogu

niedziela, 4 października 2015

Ciasto koliber

 Składniki:

3 jaja ( żółtka i białka osobno)
200ml oleju ( ja dodałam oliwy z oliwek)
100g ananasów
2 dojrzałe banany
3/4 szkl cukru lub ksylitolu
3 łyżki mleka
300g mąki pszennej lub innej ( ja zmieszałam mąkę orzechową z jaglaną)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok.50-70g orzechów włoskich

krem:
100g masła
3 serki philadelphia
cukier wanilinowy
120 g cukru pudru


Wykonanie:

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odłożyć. Do naczynia wlać olej, dodać cukier, żółtka, mleko. Wymieszać rózgą kuchenną. Ananasy i banany zblendować. Połączyć z masą płynną. Dodać mąkę z proszkiem i wszystko razem zmiksować. Na koniec dodać cynamon i rozdrobnione orzechy. Podzielić ciasto na 2 części. Tortownicę ( ja użyłam małej o średnicy 23cm, ale spokojnie może być większa, ciasto rośnie ..;)wysmarować tłuszczem. Dno wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto piec ok.40 min lub do suchego patyczka w temp.175 stopni. Każdą część piec osobno.


Masło utrzeć z c. pudrem i c.wanilinowym. Stopniowo dodawać serek. Pierwszą część ciasta posmarować grubo kremem serowym, położyć drugą część. Wierzch i boki posmarowac reszta kremu. Posypać orzechami. Przechowywać w lodówce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz