Szukaj na tym blogu

sobota, 5 listopada 2016

Sernik z musem baileys'


 Składniki:

spód:
2 opakowania kruchych ciastek kakaowych
ok.80 g stopionego masła

Składniki zblendować na mokry piasek. Dno tortownicy (średnica 24cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masą ciasteczkową wykleić dno tortownicy i podpiec ok.10 min w temp.180 stopni.

masa serowa:

0,5 kg twarogu sernikowego "Jana"
250 ml śmietany 30%
3 jaja
2 łyżeczki cukru wanilinowego
4-5 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystko razem zmiksować przez chwilę tylko do połączenia składników. Wylać masę na podpieczony spód. Tortownicę owinąć 2-3 krotnie folią aluminiową. Wstawić na blache z wodą. Piec w temp. 160 w kąpieli wodnej przez 45 minut.

mus baileys':

125 ml likieru Baileys'
2 łyżki kakao
4 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
400ml smietany kremówki 30%

Śmietanę, kakao i cukier razem ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Gdy przestygnie zmieszać z likierem. Małymi strużkami wlewać klikier do śmietany cały czas ubijając. Wylać mus na wierzch sernika i schłodzić.

Można przybrać wiórkami czekoladowymi.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz