Szukaj na tym blogu

sobota, 31 marca 2018

Mazurki

Mazurek - ciasto podstawowe

260 g mąki
40 g cukru pudru
150 g zimnego masła
1 łyżka gęstej śmietany
1 żółtko
4 łyżki zimnej wody

Zagnieść ciasto. Rozwałkować na 0,5 cm. Wykroić szablonem jajo dowolnej wielkości lub inny dowolny kształt. Zrobić rulon ciasta na około wysokości do 1 cm. Piec 15 mint w temp 180 stopni.

Mazurek hibiskusowy:

250 ml kremówki
ok. 30 g hibiskusa
200g białej czekolady

Kremówkę połączyć z hibiskusem i doprowadzić do wrzenia. wyłączyć palnik i odstawić na 30 minut. Po tym czasie zabarwioną śmietanę przecedzić przez sito, mocno dusić np. kulą do ciasta, by wydusić całą śmietanę. Wlać spowrotem śmietane do garnuszka, dodać białą czekoladę i zamieszać do rozpuszczenia. Wylać na kruchy mazurek. Przybrać wg uznania.

Mazurek matche limonkowy:
( na dwa małe mazurki)

150 ml kremówki zagotować, dodać 1 łyżkę herbaty matche w proszku+ sok i skórka otarta z jednej limonki. Można dodać dla wzmocnieia zielony barwnik spożywczy. Na koniec wrzucić połamaną 1 całą białą czekoladę. Zamieszać i masa gotowa do wylania.

Mazurek pomarańczowy
 ( na 3- 4małe mazurki)

2 pomarańcza sparzyć. Zetrzeć skórkę na drobnej tarce. Pomarańcza pokroić w kostkę i zblendować na mus.Dodać 1/4 soku z cytryny i 100g cukru. Gotwać na małym ogniu 40 minut,aż sok odparuje i masa zgęstnieje. Wylać na mazurki.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz