Szukaj na tym blogu

czwartek, 19 lipca 2018

Konfitura morelowa













Składniki:

2 kg moreli
40 dkg brązowego cukru
sok z połowy cytryny

Wykonanie:

Morele umyć,przekroić na połówki, wyrzucić pestki. Włożyć do patelni( 2/3 moreli) zasypać cukrem. Odczekać 30 minut. Włączyć palnik i na średnim ogniu przesmażać konfiturkę. PO 40 minutach dodać pokrojone w kostke resztę moreli na 10 minut.Oczywiście jeśli chcemy konfiturę z kawałkami. Jeśli nie to od razu wstawiamy całość moreli. Przed wrzuceniem kawałków można 1 część moreli zblendować. Słoiki wyparzyć, wstawić na 10 minut do piekarnika na 120 stopni. Do wyparzonych słoików wkładać gorąca konfiturę. Od razu zamknać. Pasteryzować 40 minut w piekarniku w temp.120 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz