Szukaj na tym blogu
środa, 18 lipca 2018
Kruche ciasto z morelami na piance budyniowej
Składniki:
( na tortownicę 24 cm)
ciasto kruche:
2 szkl mąki krupczatki
4 żółtka
200g masła lub margaryny (zimnej)
3 łyżki brązowego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia
pianka budyniowa:
4 białka
0, 5 - 3/4 szkl drobnego cukru lub pudru
1 cukier wanilinowy
2 budynie waniliowe po 40 g
0,5 szkl oleju
dodatkowo:
kilka moreli
cukier puder
Wykonanie:
Składniki na kruche ciasto umieścić w misce. Szybko zagnieść, schować do zamrażalnika. Tortownicę wysmarować tłuszczem (dno) i posypać bułką tartą. 2/3 ciasta zetrzeć na tarce i przygniesć na dnie. Podpiec w temp. 180 stopni ok.20 minut. Gdy ostygnie zacząć przygotowywać piankę budyniową: białak ubić na sztywna pianę z cukrem. Powoli cały czas ubijając dodać cukier wanilinowy i budynie. Na koniec cienkim strumieniem wlewać olej. Wyłożyć piankę na ciasto. Wyrównać i ułożyć na niej połówki moreli. Na morele zetrzeć resztę ciasta. Piec 30 minut w temp. 190 stopni. Posypać cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz