Szukaj na tym blogu

środa, 18 lipca 2018

Kruche ciasto z morelami na piance budyniowej













Składniki:
( na tortownicę 24 cm)

ciasto kruche:

2 szkl mąki krupczatki
4 żółtka
200g masła lub margaryny (zimnej)
3 łyżki brązowego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia

pianka budyniowa:

4 białka
0, 5 - 3/4 szkl drobnego cukru lub pudru
1 cukier wanilinowy
2 budynie waniliowe po 40 g
0,5 szkl oleju

dodatkowo:

kilka moreli
cukier puder

Wykonanie:

Składniki na kruche ciasto umieścić w misce. Szybko zagnieść, schować do zamrażalnika. Tortownicę wysmarować tłuszczem (dno) i posypać bułką tartą. 2/3 ciasta zetrzeć na tarce i przygniesć na dnie. Podpiec w temp. 180 stopni ok.20 minut. Gdy ostygnie zacząć przygotowywać piankę budyniową: białak ubić na sztywna pianę z cukrem. Powoli cały czas ubijając dodać cukier wanilinowy i budynie. Na koniec cienkim strumieniem wlewać olej. Wyłożyć piankę na ciasto. Wyrównać  i ułożyć na niej połówki moreli. Na morele zetrzeć resztę ciasta. Piec 30 minut w temp. 190 stopni. Posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz