Szukaj na tym blogu
piątek, 27 lipca 2018
Piecuchy z kurczakiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem
Składniki:
na ciasto:
25 dkg drożdży
szklanka mleka
0,5 kg mąki pszennej
szczypta soli
1łyżka cukru
1 jajo
2 łyżki stopionego tłuszczu
zioła do posypania
farsz:
filet z kurczaka
kilka suszonych pomidorów
100g świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
pół małej cebuli
przyprawa kebab do kurczaka
sól, pieprz
sos gorgonzola:
ser gorgonzola
śmietana lub mleko
Wykonanie:
Z drożdży, soli, cukru, łyżki mąki i ciepłego mleka zrobić zaczyn. Gdy wyrośnie połączyć z mąką, jajem i przestudzonym tłuszczem. Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Kurczaka pokroić w kostkę, podsażyć z przyprawami na oleju, dodać cebulę pokrojona w drobna kosteczkę, ząbek czosnku, szpinak. Podusić do miękkości. Wyłożyć na miskę i połączyć z pokrojonymi suszonymi pomidorami. Ciasto rozwałkować cienko. Wykrawać koła dużym pucharkiem lub kubkiem. Nakładać farsz. Zlepić. Ułożyć na blasze na papierze do pieczenia. . POsmarować wodą lub białkiem, posypać oregano lub mieszanką ziół. Piec do zrumienienia, ok 15 minut w temp 180 stopni. POdawać z sosem gorgonzola: opakowanie sera rozpuścić w ok 3/4 szkl śmietany.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz