Szukaj na tym blogu
piątek, 15 lutego 2019
Chleb żytni na zakwasie
Zakwas:
Potrzebna jest mąka żytnia chlebowa i woda mineralna niegazowana.
Ja używam i polecam do zakwasu i chleba: mąkę żytnią chlebową Nadbużańska ekologiczna firmy "Młyny wodne" lub mąkę żytnią do wypieku domowego chleba firmy Melvit.
5płaskich łyżek mąki wymieszać w misce z 80ml wody mineralnej niegazowanej np. Cisowianka. Przykryć ściereczką i odstawić na 24 godziny na szafce w kuchni;))) Czynnośc powtarzać przez 4 kolejne dni dodając tyle samo maki i wody. Po piątym dniu zakwas będzie gotowy do upieczenia chleba.
Przepis na chleb:
( porcja na dużą keksówkę o rozmiarach 30-33cm)
3 szkl mąki żytniej chlebowej
1płaska łyżka soli kamiennej
1,5 szkl przegotowanej letniej wody
przygotowany zakwas ( cała ilość świeżego zakwasu lub odłożony z poprzedniego pieczenia)
Wszystkie składniki wymieszać do połączenia. Wyrabiać 2-3 minuty. Ciasto z mąki żytniej jest dosć kleiste, takie ma być, nie dodawać więcej mąki. Odłożyć 3 łyżki ciasta do szklanego litrowego słoika i zakręcone przechowywać w lodówce do następnego pieczenia. Keksówke wyłożyć papierem do pieczenia i przy pomocy łyżki moczonej w ciepłej wodzie nakładać ciasto do keksówki. Wyrównac ciasto łyżką. Odstawić na 6h lub cała noc do piekarnika przykryte ściereczką. Po upływie tego czasu piec chleb w temp.190 stopni przez 50 minut.
Jeśli chemy dodać ziarna , dobrze jest je wcześniej uprażyć na patelni. Ziarna dodajemy na końcu wyrabiania ciasta, po odłożeniu jego części do następnego pieczenia.
Zakwas odłozony w słoiku będzie sobie rósł, jednak zawsze dodajemy cały zakwas do kolejnego chleba trzymając się tych samych proporcji reszty składników czyli 3 szkl mąki, łyżka soli, 1,5-1,75 szkl ciepłej wody+ zakwas.
Ważna uwaga:
Chleb musi odczekac przed upieczeniem 6h, nie przyspieszajmy czasu pieczenia!!!bo wyjdzie chleb z dziurami;))
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz