Szukaj na tym blogu
piątek, 15 lutego 2019
Zupa jabłkowa z orzechami i creme fraiche
Składniki:
4-5 sztuk jabłek
3 ziemniaki
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
800ml bulionu własnego lub warzywnego wege
sól, pieprz
garść wyłuskanych orzechów włoskich
krem fraiche lub kwaśna śmietana
zielona pietruszka
Wykonanie:
Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić w garnku na maśle i oliwie. Ziemniaki i jabłka pokroić w kostkę i dodać do garnka. Podsmażyć, mieszając przez 3-4 minuty. Zalać bulionem. Gotować 20 minut. Zmiksować. Jeśli potrzeba dopraw solą i pieprzem. Orzechy zalej gorącą wodą na czas gotowania zupy, potem odcedź. Zupe podawaj z zielona pietruszką, orzechami i creme fraiche.
Przepis na creme fraiche:
1 szkl śmietany
3 łyżki maślanki
Podgrzej powoli śmietanę, tylko tyle, by nie była zimna. Połącz z maślanka. Przelej do szklanego słoika. Zakręć i zostaw w temperaturze pokojowej na 24 h od czasu do czasu mieszając. Zawarte w maślance kultury bakterii zapobiegną zepsuciu i zamienią śmietanę w krem. Schowaj do lodówki na następna dobę. wtedy jeszcze stężeje i pojawi się smak kwaskowatej prawdziwej creme fraiche. Mozna przechowywać do 10 dni.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz