Szukaj na tym blogu
czwartek, 21 lutego 2019
Zupa krem z pieczonej papryki
Składniki:
5 czerwonych papryk
1 żółta
2-3 ząbki czosnku
2 kostki bulionu wege
sól, pieprz
olej
zielona pietruszka, pestki dynii (opcjonalnie)
pomidory 2-3 duże lub kilkanaście koktajlowych
Wykonanie:
Paprykę umyć, pokroić na kawałki, oczyścić z pestek. Rozłożyć na blasze, skropić oliwą i piec 30 minut w temp190 stopni. Pomidorki umyć, przekroić na pół, większe na ćwiartki. Czosnek pozostawić bez obierania. Po 10 minutach pieczenia papryki dorzucic na blaszkę pomidory i czosnek.. Po upieczeniu wrzucić warzywa do garnka, zalać bulionem (1 litr) i zblendować. Gotować 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Podać można z mozzarellą,zielona pietruszka i uprażonymi pestkami dynii lub z grzankami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz