Składniki:
makaron "świederki"
kilkanaście pieczarek
1 słoiczek karczochów w oleju lub sosie własnym
kilkanaście oliwek
8-10 plastrów szynki (opcjonalnie)
2 kulki mozzarelli
kilka suszonych pomidorów
500ml passaty pomidorowej
1-2 łyżki kwaśnej śmietany
sól, pieprz
olej
Wykonanie:
Makaron ugotować. Pieczarki obrać, pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do makaronu. Szynkę , pomidory, karczochy i mozzarellę pokroić w kosteczkę i wrzucić do makaronu. Oliwki przeciąć na pół.Wlać passatę, śmietanę . Wymieszać wszystko i doprawić solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne skropić oliwą. Wyłozyć makaron. Zapiec 20 minut w temp.190 stopni. Można z wierzchu posypać parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz