Szukaj na tym blogu
wtorek, 23 kwietnia 2019
Delikatny sernik jogutrowy z batonikami daim i malinami
Składniki i wykonanie:
spód:
160 g ciastek kakaowych
80 g masła
Tortownicę 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno). Pokruszyć ciastka, stopić tłuszcz i razem zblendować. Masę ciasteczkową wyłożyć na dno i równomiernie wyrównać.
masa serowa:
500g twarogu sernikowego
180 g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
150 g jogurtu naturalnego
4 łyżeczki żelatyny w proszku + 100ml wody
300ml śmietany kremówki
100g batoników daim posiekanych
150 g świeżych malin
Wszystkie składniki oprócz kremówki powinny być w temperaturze pokojowej.
Twaróg, puder i cukier wanilinowy zmiksować. Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić do napęcznieniea. Powoli rozpuścić stawiając na palniku i mieszając do całkowietego rozpuszczenia. Lekko przestudzoną zmieszać z jogurtem i zmiksować z serem. Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z masa serową. Dodać większość malin ( część zostawić do przybrania) i posiekane daimy. Masę serową przełożyć do formy ze spodem ciasteczkowym. wyrównac i odłożyć na kilka godzin do lodówki, by stężało. Wierzch przybrać pozostałą częścią malin, posiekanych batoników, polać karmelem lub polewą zrobioną z kajmaku .
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz