Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 1 kwietnia 2019

Piknikowe ciasto wytrawne







Składniki:

( na większą keksówkę 33x11cm)

4 jaja
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100ml mleka
70 ml oleju
50 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soli
250 g świeżego szpinaku
250 pieczarek
100g sera gruyere
20-30 g orzechów włoskich

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem, solą i startym serem. Jajka ubić na puszystą masę. Stopniowo dodawać mleko, olej i jogurt. Szpinak i pieczarki podusić na oleju. Maśe jajeczną połączyć delikatnie z mąką, szpinakiem i pieczarkami. Obowiązuje tu zasada jak przy muffinkach, mieszamy delikatnie i niedokładnie. Masę wylać na keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypać orzechami. Piec 45 minut w temp.180 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz