Szukaj na tym blogu
wtorek, 23 kwietnia 2019
Rogaliki ziemniaczane z fetą i pietruszką
Składniki:
3 średniej wielkości ziemniaki
1 jajko
ok. 500g mąki ( mi wystarczyło 350g)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g masła
sól, pieprz
125 g sera feta
pęczek pietruszki zielonej
dodatkowo:
1 jajko
sezam
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę. Masło stopić.
Chłodne ziemniaki przełożyć do miski, dodać masło, jajko, proszek . Zagnieść ciasto i stopniowo dodawać mąkę. Zawsze w zależności od ziemniaków i wilgotności mąki ilość jest różna. Ugniatać do elastycznego ciasta,które będzie można rozwałkować. Podzielić ciasto na pół. Połowę przykryć ściereczką, połowę rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Podzielić na 12 trójkątów. Fetę zagnieść widelcem z pokrojoną pietruszką. Farsz układać u podstaw trójkątów. Zwijać w rogaliki, dobrze zlepić . Posmarować z wierzchu jajkiem i posypać sezamem. Piec 20 minut w temp.200stopni.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz