Szukaj na tym blogu

wtorek, 23 kwietnia 2019

Terina ze szpinakiem i zielonym groszkiem






Składniki:

 800g kremowego serka ( ja użyłam 4 serków homogenizowanych)
200 g świeżego , mrożonego groszku zielonego
200g szpinaku
pęczek rzodkiewek
100g łososia wędzonego
3-4 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki chrzanu
duży ząbek czosnku
1 łyżka masła
6 łyżeczek żelatyny
 sól, pieprz

Wykonanie:

Szpinak podusić na maśle, dodając czosnek i sól. Połączyć z dwoma opakowaniami serka homo przy pomocy blendera. 2 łyżeczki żelatyny zalać gorąca woda i wymieszać do rozpuszczenia. Połączyć z masą szpinakową przy pomocy miksera. Keksówkę wyłożyć w całości folią spożywczą. Wylać masę po skosie ustawiajac pochyle w lodówce lub na większej keksówce.Wcisnąć w rzędzie jajka jedno za drugim. Pozostawić do stężenia. Groszek mrożony zalać wrzątkiem, odczekać 5 minut i odcedzić. Zblendować z pozostałą cześcia serka , dodać chrzan i pokrojone w paseczki rzodkiewki. Połączyć z rozpuszczonymi w groącej wodzie 3 łyżeczkami żelatyny. Kawałki wędzonego łososia ułożyć w dolnej cześci keksówki i zalać masą groszkową wyrównując na płasko całość teriny w keksówce. Odstawic do stężenia. Przed podaniem odwrócić keksówkę, wyłożyć stężała terinę, ściagnąć folię i przybrac groszkiem, szczypiorekiem i rzodkiewką.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz