Szukaj na tym blogu

czwartek, 19 września 2019

Chlebk kasztanowy z dynią, żurawiną i orzechami





Składniki:

300 g mąki kasztanowej
200 g puree z dyni
2 łyżki orzechów włoskich
2 łyżki żurawiny
25 dkg drożdży
150 ml mleka roślinnego

Wykonanie:

Dynię obrać, pokroić na kawałki i ugotować na parze. Zblendować na puree.Drożdże pokruszyć i wymieszać z ciepłym mlekiem. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. W misce połączyć mąkę, puree z dyni, zaczyn drożdżowy oraz rozdrobnione przechy i żurawinę. Wyrobić ciasto przez kilka minut. Keksówke wyłożyć papierem do pieczenia . Wyłożyć ciasto, wyrównać . Ułożyć na wierzchu połówki orzechów lekko wciskając w ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia 30 minut . Piec w temp. 200 stopni 25-30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz