Szukaj na tym blogu

niedziela, 29 września 2019

Sernik gruszkowy









Składniki:

spód:

biszkopty  paczka 300 g
100-120 g masła

masa serowa:

500g twarogu sernikowego
1 mascarpone 250 g
1 szkl kremówki 30%
2 żółtka
3 jaja
1 szkl cukru
1 budyń śmietankowy
2 łyzki mąki pszennej
1 mały cukier wanilinowy
5-6 łyżek musu gruszkowego

polewa:

3 łyżki kremówki
2 łyżki kwaśnej smietany 18%
3 łyżki musu gruszkowego
1 łyżeczka przyprawy do piernika


Wykonanie:

Biszskopty pokruszyć, dodać stopione masło. Zblendować na mokry piasek. Tortownicę 23-24 cm wysmarować tłuszczem: dół i boki. Dno wyłożyć papierem do pieczenia. wyłożyć masę biszkoptową. Wyrównac i przydusić. Odstawić do schłodzenia. Składniki na mase serową powinny być w jednej temperaturze. Mus gruszkowy przygotować z ok. 6-7 gruszek. Umyć, obrać, pokroić na kawałki, posypać cukrem, skropić sokiem z połówki cytryny.Podgrzać i dusić mieszając do miękkości. Następnie zblendować na mus. Do miski wrzucić twaróg, mascarpone, kremówkę, cukry, jaja oraz mus z gruszek. Zmiksować tylko do połączenia ok. 30 sekund.Wyłożyć na spód i wyrównać. Piec 15 minut w temp. 175 stopni, następnie 60 min. w temp. 140 stopni. Składniki na polewę połączyć razem. PO 1, 15 h wyciągnąć sernik i rozsmarować na wierzchu polewę. PIec jeszcze 15 minut w temp.140 stopni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz