Szukaj na tym blogu
poniedziałek, 11 listopada 2019
Ciasto orzechowe z czekoladą i śliwkami
Składniki:
175 g masła
500g śliwek
170 g brązowego cukru
175 mąki pszennej
175 zmielonych orzechów laskowych
3 duże jaja
1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
0 g gorzkiej czekolady, posiekanej
2 łyżki orzechów laskowych całych bez skórki
Wykonanie:
Wszystkie skłądniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zostawić kilka śliwek pokrojonych w ósemki, resztę z grubsza posiekać.Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć mikserem z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku ubijając. Dodać odłożone suche składniki, zmielone orzechy i wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. Dodać czekoladę , posiekane śliwki i wymieszać. Forme o średnicy 23 cm wyłozyc papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. Na wierzch wyłożyć śliwki i pomiedzy nimi wsypac orzechy. Piec w temp. 170 stopni przez k. 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz