Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 11 listopada 2019

Rogaliki maślane z makiem




Składniki:

400g mąki pszennej + ok. 50 g do podsypywania
2/3 szkl ciepłego mleka
1 paczuszka suchych drożdży
1jajko
3 łyżki cukru
pół łyżeczki soli
80 g masła roztopionego
1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu

dodatkowo:

mak
roztrzepane jajko

Wykonanie:

Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto ok. 5 minut. Formujemy kulę, wkładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejce na 45 min. do podwojenia objętości.Po tym czasie ciasto lekko wyrabiamy i dzielimy na 8 równych części.Z każdej formujemy kulkę i pozostawiamy na 10 min do odpoczęcia. Bierzemy pierwszą kulkę i mocno podsypując mąką cienko rozwałkowujemy . Zwijamy po skosie w rulonik i zakręcamy w rogalik. Końcówki rogalika zawijamy do środka. Ułożyć na blasze na papierze do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem, a następnie zostawiamy do napuszenia na ok. 25 min. Pieczemy w temp. 190 stopni ok. 12-15 minut, aż skórka będzie mocno zarumieniona.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz