Składniki:
paczka biszkoptów
limoncello ( opcjonalnie jako poncz)
500-600 g pulpy z mango ( może być z puszki, a moga być 2 duże zblendowane mango)
1 małe mango
20 g żelatyny
100g jogurtu naturalnego
300ml śmietany kremówki
1-2 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny lub limonki
do przybrania:
maliny, beziki, skórka limonki
Wykonanie:
Tortownicę 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia ( samo dno). Biszkoptami suchymi bądź namoczonymi w limoncello wyłożyć dno tortownicy. Żelatynyę namoczyć w zimnej wodzie do napęcznienia. Mango zblendować lub gotową pulpę umieścic w garnku. Dodać sok z cytryny i żelatynę i podgrzać do rozpuszczenia. Odłożyć 2, 3 łyżki, a następnie , gdy przestygnie połączyć łyżką z jogurtem. Kremówkę ubić z pudrem. W trzech ratach dodawać masę z mango i zmiksować do połączenia i uzyskania jednolitego koloru. Dodać pokrojone w kosteczkę małe mango i wymieszać.Wyłożyć na biszkopty. wyrównać. Na wierzch wlać odstawioną glazurę mango i patyczkiem po całości przeciągnąć ją tworząc esy floresy;))Schłodzić. Można przybrać malinami, bezikami, mango i skórką z limonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz